Andrei Șerban: Un titan al teatrului mondial în lumina reflectoarelor
Într-o zi de 21 iunie, în anul 1943, în inima Bucureștiului, se năștea Andrei Șerban, un viitor titan al teatrului mondial. Astăzi, Muzeul Cărții și Exilului Românesc îl sărbătorește pe acest maestru al scenei, un donator generos care a contribuit la crearea fondului muzeal.
Colecția „Andrei Șerban”: Un tezaur de artă și istorie
În 2018, colecția „Andrei Șerban” a devenit parte a patrimoniului Muzeului Cărții și Exilului Românesc, adăugând o nouă strălucire acestui proiect cultural unic. Colecția cuprinde documente prețioase care reflectă activitatea sa de peste jumătate de secol în SUA și în lume, inclusiv zeci de spectacole surprinse pe peliculă, fotografii și afișe de sală, reviste și ziare cu cronici de spectacole realizate, precum și documente despre activitatea didactică de la Columbia University.
Andrei Șerban: Un regizor care a schimbat paradigmele teatrului
Andrei Șerban, un regizor care a debutat la doar 13 ani cu „Năpasta” lui Caragiale, a devenit unul dintre cei mai importanți regizori de teatru din perioada postbelică. A absolvit cursurile de actorie și regie la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București și a participat la numeroase festivaluri studențești din Europa. Spectacolele sale, precum „Ubu rege”, „Iulius Cezar”, „Arden din Faversham”, „Omul cel bun din Seciuan”, „Iona” sau „Noaptea încurcăturilor”, au adus recunoașterea la nivel național și internațional.
Un exil artistic care a deschis noi orizonturi
În 1969, Andrei Șerban a părăsit România pentru a se alătura Clubului de teatru experimental „La MaMa” din Statele Unite ale Americii. În doar câțiva ani, New York Times îl considera unul dintre cei mai buni regizori din America. Spectacolele sale, precum „Fragmente dintr-o trilogie antică”, „Medeea”, „Agamemnon”, „Livada cu vișini”, „Pescărușul”, „Trei surori”, „Maestrul și Margareta”, „Avarul”, „Unchiul Vania”, „Regele cerb”, „Femeia Șarpe”, „Umbrele din Cherbourg”, „Sganarelle”, „Femeia îndărătnică”, „Lysistrata”, „Pericles”, „Merchand of Venice” și „A douăsprezecea noapte”, l-au transformat pe Andrei Șerban într-o veritabilă stea a teatrului mondial contemporan.
Andrei Șerban: Un maestru al operei și un pedagog de excepție
Începând cu 1980, Andrei Șerban a montat și spectacole de operă pe cele mai importante scene ale lumii. A predat la Yale Drama School, la Advanced Theatre Training Institute (Harvard) și a ocupat catedra de artă teatrală de la Columbia University. A fost distins cu numeroase premii internaționale și a primit patru titluri de Doctor Honoris Causa, precum și onoruri precum Ordinul Steaua României în Grad de Mare Cruce și titlul de Cetățean de onoare al municipiului Iași și al Municipiului București.
Colecția Andrei Șerban: Un testament artistic
Colecția Andrei Șerban cuprinde un bogat fond documentar din domeniul teatrului și al operei, care acoperă peste jumătate de secol. Afișe ale spectacolelor sale, caiete de regie, notițe cu indicații regizorale, peste 1000 de fotografii personale, corespondența cu nume mari ale teatrului internațional, înregistrări a zeci de spectacole puse în scenă în lumea întreagă, cărți, periodice, dosare cu cronici de spectacole, broșuri și extrase din presă, precum și obiecte personale ale regizorului român alcătuiesc acest tezaur de artă și istorie.
Un omagiu adus unui maestru al teatrului
La ultima sa vizită la Muzeul Cărții și Exilului Românesc, Andrei Șerban a donat mai multe cărți, un tablou portret, distincții, diplome, roba purtată la decernarea titlului Doctor Honors Causa de către Universitatea Ovidus, din Constanța, și mai multe afișe. Marele regizor a semnat ultimele cărți donate, precum și un afiș al spectacolului „A douăsprezecea noapte”, de Willam Shakespeare, în regia lui Andrei Șerban, lăsând astfel o amprentă indelibilă în istoria teatrului românesc și mondial.
Sursa: Top Secret Craiova