Milionarul Ștefan Cherciu s-a implicat într-o licitație trucată.

Un dans cu legea: Operațiunea Extensiv și jocul de șah al puterii

Într-o lume unde numele sonore și averile uriașe adesea își fac loc prin zidurile de justiție, procurorul Ionuț Călina de la DIICOT Craiova pare să fi rămas neclintit. În cadrul „Operațiunii Extensiv”, el a trimis în judecată o serie de suspecți cu rezonanță, acuzați de constituire de grup infracțional organizat și deturnarea licitațiilor publice. Printre aceștia se numără Niță Florin Narcis, Goagă Silvia Ileana, Georgescu Ana Maria, Floricel Mihai Marian, Abagiu Nicolae Ioneluș, Predoi Alexandru Dan, Cherciu Ștefan, Pîrvulescu Ionuț, Șpak-Boldici Constantin și companiile SC Biz Solutions SRL, SC Agrofert Land Invest SRL, SC Drasor SRL.

Cherciu Ștefan: Omul de afaceri care a dansat cu focul

Printre cei mai bogați oameni de afaceri din Oltenia se numără craioveanul Cherciu Ștefan, proprietarul companiei „CASA NOASTRĂ”, producătoare de uși și ferestre din PVC sub brandul Q Fort. Cu o avere estimată la 90-100 milioane euro, Cherciu a construit un imperiu pe baza muncii sale, fără a recurge la manevre dubioase. Însă, în ciuda succesului său, el a ales să se implice într-o licitație trucată, care avea ca țintă terenul de fotbal „Extensiv”. Motivul? Poate lăcomia, poate sentimentul de intangibilitate pe care îl aduc banii.

Grupul infracțional organizat: Un puzzle complicat

„Cazul Extensiv” este un labirint de acțiuni ilegale, abuzuri și complicități. După ani de zile de presiuni, statul a reușit să obțină falimentul firmei Extensiv în anul 2010. Terenul de circa 4 hectare, situat într-o locație tentantă, alăturat de Parcul Romanescu, a devenit astfel o țintă ideală pentru afaceri imobiliare. Însă, în loc să se organizeze o licitație liberă, s-a creat o schemă prin care se urmărea obținerea prețului minim de 1,9 milioane euro, urmând ca sumele reale obținute din vânzarea tuturor activelor să intre în posesia „grupului”, în loc să fie restituite fraților Mihăilescu.

Dezvăluirea schemei: Un spectacol de umbre și lumini

Întreaga schemă a început să se devoaleze când Nicu Mihăilescu, proprietarul Extensiv, a fost avertizat de punerea la cale a înșelătoriei. El s-a adresat parchetului, punând la dispoziție probele pe care și-a bazat plângerea. Astfel, a început devoalarea întregii scheme ce formează acum subiectul dosarului înregistrat la Curtea de Apel Craiova sub numărul 1583/54/2024.

Un final incert: Ce urmează?

În partea a doua a acestui serial, vom descrie cu lux de amănunte schema licitației trucate. Vom explora cum oameni simpli s-au trezit cu sume mari în cont, cum angajați au devenit administratori, cum au avut loc retrageri la ordin din licitație și cum un consilier local a devenit administrator de firmă. De asemenea, vom analiza cazul unui judecător care face declarație de abținere, dar care este obligată să judece. De ce?

Sursa: Top Secret Craiova