Profesorii nu mai pot desfasura meditatii contracost.

Interdicția care zguduie lumea educației: Profesorii, în corzi!

Într-o lume în care educația este în continuă schimbare, o nouă regulă a intrat în vigoare, stârnind valuri de neliniște în rândul cadrelor didactice. Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2024, publicat recent în Monitorul Oficial, aduce o interdicție care schimbă radical modul în care profesorii pot interacționa cu elevii lor în afara orelor de curs.

Un ordin care schimbă regulile jocului

Conform acestui ordin, profesorii nu mai au voie să desfășoare activități de pregătire suplimentară sau meditații contracost cu elevii de la clasa la care predau. Această prevedere, care a stârnit numeroase discuții și controverse, este menționată explicit în ROFUIP 2024. Astfel, meditațiile contracost cu elevii claselor la care profesorii predau sunt considerate abateri disciplinare, conform ordinului de ministru nr. 5.726 din 6 august 2024.

Reacții și opinii

În acest context, Ligia Deca, un nume cunoscut în lumea educației, a adus în discuție presiunea socială și temerile părinților. Ea susține că părinții trebuie să fie siguri atunci când decid să apeleze la pregătire suplimentară pentru copiii lor, deoarece uneori, frica sau sentimentul de a fi diferit față de ceilalți pot influența această decizie. Totodată, a menționat că există și părinți care, având o bună colaborare cu cadrul didactic și văzând performanța dovedită a copilului, nu au simțit nevoia de meditații.

Implicații și consecințe

În prezent, profesorii care obțin venituri din meditații sunt obligați să se înregistreze la Registrul Comerțului și să solicite autorizarea. Însă, pregătirea suplimentară, contra unei taxe, a elevilor de la clasa la care predau le este interzisă profesorilor din învățământul preuniversitar, prin lege și Codul de etică al personalului didactic. Această prevedere, acum menționată explicit în ROFUIP, aduce o schimbare majoră în modul în care profesorii pot interacționa cu elevii lor în afara orelor de curs.

Sursa: Realitatea.net