Guvernul anunță noi măsuri de plafonare energie. Anunțul PSD.

Guvernul pune frâna la explozia prețurilor: Plafonarea, soluția salvatoare

Într-o lume în care prețurile cresc cu o viteză amețitoare, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a găsit o soluție: plafonarea prețurilor pentru consumatori. Această măsură, care a fost prelungită până la 31 martie 2025, a reușit să țină în frâu explozia prețurilor, să reducă inflația și să ofere consumatorilor casnici și economici o predictibilitate necesară privind sumele plătite. În ciuda temerilor, activitatea companiilor din domeniul energiei nu a fost afectată, ba chiar au înregistrat profituri importante.

ANRE propune modificări semnificative în mecanismul de decontare a tranzacțiilor

În plus, Autoritatea Națională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a pus în dezbatere publică un nou proiect de ordin care propune modificări semnificative în mecanismul de decontare a tranzacțiilor din piața de echilibrare. Se dorește schimbarea mecanismului de remunerare a ofertelor de energie de echilibrare, astfel încât să fie folosit temporar principiul prețului de ofertă, în loc de principiul prețului marginal. Această schimbare ar reduce costurile de echilibrare ale sistemului energetic național. Pe scurt, nici un jucător nu va primi mai mult decât prețul pe care îl solicită, iar oferta cea mai mare, folosită începând cu 2020, nu va mai fi decisivă pentru întreaga piață.

Un nou sistem pentru temperarea prețurilor dezechilibrelor

Potrivit sursei citate, noul sistem, care va avea drept efect temperarea prețurilor dezechilibrelor din decontarea în piața de echilibrare, urmează să fie folosit până la conectarea la platformele informatice europene pentru echilibrare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2026. Prin această nouă inițiativă, Executivul urmărește menținerea beneficiilor aduse de măsurile de plafonare într-o perioadă de scumpire generalizată amplă pe piețele angro de energie electrică, în condiții de creștere amplă a consumului din cauza caniculei, de diminuare a producției și de explozie a importurilor Ucrainei.

Modificarea duratei perioadelor de probă pentru instalațiile de producere a energiei

O altă măsură vizează modificarea duratei perioadelor de probă pentru instalațiile de producere a energiei, în funcție de categoria acestora. Se propune remunerarea energiei injectate în rețea cu prețul PZU înregistrat în intervalul de decontare în care a fost produsă, dar nu mai mult de 400 de lei/MWh, această valoare fiind prețul de referință considerat și în cadrul metodologiei aplicate conform OUG 27/2022 pentru calculul contribuției la Fondul de Tranziție Energetică. În prezent, aceste centrale nu au obligația să notifice puterea produsă în piața de echilibrare și primesc contravaloarea energiei injectate la media prețului PZU din ultimele 90 de zile.

Sursa: Realitatea.net