În decembrie s-au pensionat tot atâția polițiști câți au plecat.

În data de 17.02.2024 am solicitat fiecărui inspectorat de poliție să ne comunice informații privind situația pensionării și demisiilor polițiștilor în anul 2023, dar și pentru anii 2020, 2021 și 2022, dezvaluie Vitalie Josanu de la sindicatul Diamantul.

Deși, de principiu, cifrele ar fi trebuit să fie deja gata făcute, mai ales că au trebuit să răspundă și unor solicitări de la structurile centrale (tot la cererile noastre), puține structuri s-au încadrat în termenul legal de 10 zile, altele, au trecut cu brio cele 30 de zile pe care ni le impun nouă, celor desemnați cu soluționarea petițiilor, alte câteva au cerut prelungire… Desigur, o asemenea situație întârzie în mod corespunzător analizele noastre și capacitatea de a formula un mesaj argumentat în spațiul public, în interesul tuturor. Din analiza datelor comunicate de puțin peste jumătate de unități, se desprinde deja o concluzie importantă, care nu a transpirat în spațiul public și anume faptul că anul 2020 a corespuns unui val masiv de pensionări în Poliția Română, chiar mai mare decât cel din 2023. Spre exemplu, în 2020, IPJ Dolj înregistra 136 de pensionări, 71 în 2021, apoi 72 în 2022, ca în 2023 să atingă 106 de pensionări! Unul dintre motivele ce explică acest exod nu poate fi altul decât măsura idioată a Guvernului condus de Florin Câțu de înghețare a aplicării Legii salarizării pentru bugetarii care nu au atins grila, printre care se numărau polițiștii și militarii. A fost semnalul clar pentru mulți politisti că nu se așteaptă pe viitor nici o majorare și atunci au decis să plece masiv. O tendință similară, în proporții ceva mai mici decât 2020, probabil și din cauza epuizării în anii anteriori a ”resursei de pensionabili” care au continuat să plece în număr mare, se observă în anul 2023. Cu ieșiri mai puține în primăvara anului 2023 și o creștere semnificativă în ultima lună a anului.

Deși venit cam târziu, trebuie să remarc răspunsul primit de la IPJ Brașov, care ne comunică o situație lunară a pensionărilor și demisiilor, așa cum puține unități au înțeles să facă și din care putem extrage concluzii interesante, dacă urmărim graficul de mai jos: Aici se vede clar scenariul regăsit la nivel național. Polițiștii au așteptat atingerea grilei de salarizare, fiind ultima categorie dintre bugetarii care a rămas cu această rușinoasă restanță din partea clasei politice. Ieșirile din martie arată o sensibilitate față de avansarea proiectelor de majorare a vârstei de pensionare a polițiștilor, calmată rapid de promisiunea că modificările se vor aplica în 2030, apoi a urmat promisiunea acordării ultimei tranșe pentru a ne aduce la plafonul din 2021, proces înghețat de Câțu și șleahta lui. Dacă în dreptul veteranilor a existat oarecare speranță de așteptare, dinamica demisiilor – zece în total – a cunoscut creșteri, până prin luna august, când au fost promisă plata ultimei restanțe din Legea 153/2017. Se vede aici cum polițiștii au așteptat până în ultima lună a anului ca Guvernul lui Ciolacu să facă dovada seriozității, efectul a fost însă invers, cum zicea chiar premierul că trece ”de la fapte la vorbe”. În consecință, în decembrie s-au pensionat cam tot atâția polițiști câți au plecat în cursul întregului an!

Concluzia? Rețin că la recenta întâlnire, politicienii din fruntea MAI erau preocupați față de modul cum îi vor aprecia alegătorii dacă vor arăta o preocupare ceva mai serioasă față de plata drepturilor restante către polițiști și militari. De parcă noi am reprezenta un bazin electoral de ignorat! Asta arată că ne poartă de grijă o ”mamă vitregă”, ostilă și absolut ignorantă față de efectele propriei sale nesăbuințe, mai precizeaza sursa citata.

In data de 18.03.2024, la sediul MAI a avut loc o întrunire fulger cu Sindicatele din poliție prin care eram anunțați că Ministerul intenționează să ne pună în temă cu Proiectul de Ordonanță ce a trecut faza de avizare și va fi supusă aprobării joi, 22.03.2024. Tonul discuțiilor nu a fost unul de negociere, ci de punere în temă, respectiv, se majorează salariul de grad, conform următorului tabel, dezvaluie Vitalie Josanu și Marius Andrei de la sindicatul Diamantul:

Sumele rezultate reprezintă realmente o creștere semnificativă, explicată de directorul Răzvan Grecu, ca fiind o valoare ce vizează o compensare discretă a neactualizării normei de hrană și urmează a fi actualizată cu aproximativ 400 lei. Deși s-a obiectat că suntem interesați și de actualizarea normei de hrană – promisiune uitată -, astfel încât creșterile să fie resimțite de fiecare polițist, nu am văzut o flexibilitate din partea echipei ministeriale formată din ministrul secretar de stat Simionescu Romeo, subsecretarul de stat Gheorghe Sorescu și directorul DGF, Grecu Răzvan. Aceștia susținând că nu au mandat pentru a negocia alte variante. Într-un demers comun, toți reprezentanții sindicali au cerut ca Proiectul de Ordonanță să prevadă intrarea în plată începând cu data de 1 martie 2024, astfel încât să o resimțim în buzunare din luna aprilie. De asemenea, s-a insistat ca Ordonanța să fixeze o dată exactă pentru plata normei de hrană actualizată, cel târziu între cele două scrutinuri electorale.

Norma de echipare se va actualiza la valoarea de 7455 lei (agenți), urmând a intra în plată diferențele, raportat la echipamentul ridicat pe parcursul anului. Am ridicat problema atingerii grilei salariale prevăzută în baza Legii 153/2017, fiind singurii bugetari restanțieri dar atitudinea radicală – ușor nervoasă – a lui Gheorghe Sorescu a dat de înțeles că e o miză pierdută. MAI și-a luat gândul de la acest deziderat din preocuparea să nu-i provocăm pe ceilalți bugetari să ceară și ei drepturi mărite. Am solicitat conducerii MAI să uite de acest discurs legat de ”preocupările față de reacția altor bugetari” întrucât drepturile noastre prevăzute prin lege trebuie să intre în aplicare, indiferent de atitudinea altora. De asemenea, am propus reprezentanților MAI să prevadă măsura echivalării CIB-ului (contribuției individuale la bugetul de stat), cu CAS situație ce va recunoaște veniturile noastre drept contributive, așa cum sunt în realitate. Răzvan Grecu a motivat că această prevedere ar implica o modificare a legii pensiilor militare și deci – în acest moment – ar fi imposibil. Subiectul s-a stins aici, fără să trezească și reacțiile celorlalți reprezentanți sindicali.

Concluzia noastră este că va trebui să continuăm mobilizarea pentru protestul din 25 martie 2024, manifestându-ne neîncrederea față de clasa politică în ceea ce ne privește. Rămânem cu o mare nemulțumire legată de renunțarea la aplicarea grilei de salarizare prevăzută în Legea 153/2017, precum și față de mimarea dialogului sindical. În cazul publicării Ordonanței de urgență în Monitorul Oficial, în cursul acestei săptămâni vom evalua oportunitatea declanșării protestului din 25 martie 2025, mai precizeaza cei de la sindicatul Diamantul.

Reprezentativii au reproșat că i-au promis lui Ciolacu să nu iasă în public cu cifre legat de promisiunile făcute și chiar faptul că premierul nici nu a menționat ceva despre majorări. Acum, nefiind de față atunci, în ianuarie, nu știm exact cum au bătut palma cu Ciolacu, reprezentativii noștri și ce fel de angajamente și-au luat față de acesta, mai dezvaluie Vitalie Josanu și Marius Andrei de la sindicatul Diamantul.

„Pentru că premierul României, Marcel Ciolacu și ministra justiției, Alina Gorghiu, nu s-au ținut de cuvânt, incepem protestele in sistemul penitenciar! Deși legea 153/2017(legea salarizării unitare) trebuia să ni se aplice în totalitate încă de la 1 ianuarie 2022 , acest lucru nu s-a întâmplat. De doi ani credem în promisiunile Guvernului României și de doi ani(și nu numai) suntem mințiți. Între timp medicii, pe lângă legea aplicată încă din 2017, au mai primit două majorări, magistrații nici nu mai știu să numere banii după ce anul trecut au primit bani prin modificarea cu de la ei putere a salariilor, tuturor celorlalți fiindu-le aplicată integral legea salarizării. Numai nouă, NU. Mai mult în luna Ianuarie 2024, Primul-ministru al României ne-a promis, cerându-ne o tăcere conspirativă pe acordarea soldei de grad și a normei de echipare actualizată , imediat după plecarea misiunii Fondului Monetar de la începutul legii salarizării. Am picat în plasa doleanței Guvernului de a păstra confidențialitatea demersului fără să realizăm că solicitările noastre de a ni se aplica legea erau temeinice și nu ni se făcea un favor.

DESTUL!!! DAȚI-NE BANII NOȘTRI!!!! Am acceptat de-a lungul timpului să înțelegem nevoile țării. Dar de fiecare dată v-ați bătut joc de noi. Dacă până în data de 20 martie 2024 nu promovați un act normativ prin care să ne acordați restanțele cu care sunteți datori sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională, din 21 martie 2024 Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar si Federația Polițiștilor de Penitenciare ieșim din nou în stradă”. (Paul D.).

Unul dintre oamenii luați la țintă de gruparea din jurul fostului procuror Portocală a fost Cezar Stoichiciu, fost sef al CSM Ploiesti si sef de achiziții la Poliția Locală.Târât prin instanțe pentru niste dosare inventate, starea de sănătate a lui Stoichiciu a fost grav afectată dar nu s-a lăsat invins. A cerut permanent noi documente, a solicitat reanalizarea probelor din dosare si s-a îndreptat în instanță împotriva martorilor mincinosi.Timp de 8 ani, un proces demarat în urma unui dosar cu cântec pe baza achizițiilor publice efectuate la Poliția Locală Ploiești a fost amânat, discutat si lungit la nesfârsit. Asta și pentru faptul că „uneltele” de lucru ale procurorului exclus din magistratură, Negulescu Mircea, zis Portocală, zis Zdreanță, chemați ca martori în instanță, s-au contrazis în propriile minciuni în acest dosar „fabricat” doar din „fetișurile” față de Cristinel Toader, fost director al Poliției Locale Ploiești și Cezar Stoichiciu, fost șef la Achiziții în cadrul aceleiași instituții.

După sentință, despre care nu vom vorbi în acest articol, Cezar Stoichiciu a depus plângeri împotriva martorilor mincinosi, care au denaturat adevărul, încercând să îi facă pe plac lui Mircea Negulescu.Plângerea lui a fost clasată, polițiști corupti din IPJ Prahova- ascultând ordinele lui Portocală. Doar că acum, la solicitarea primului procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti va reîncepe urmărirea penală în dosarul nr. 7176/P/2021 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti la data de 14.03.2023.

Cu alte cuvinte, un om va avea sansa de a demonstra că a fost acuzat pe nedrept, iar santajul făcut de Portocală si gașca lui va putea fi scos la lumină. In ultima perioada de timp s-a constatat o revenire la legalitate a instantelor din Prahova. De asemenea, dau semne de revenire si parchetele din Prahova. dupa ce instanta a intors dosarul de la Penitenciarul Ploiesti ce fusese clasat de politistii corupti din cadrul IPJ Prahova, fiind un alt semnal de revenire si la legalitate (cititi aici ). Dupa gestul curajos al procurorului de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti care a avut curajul sa instrumenteze dosarul WHITE TOWER , un dosar in care gruparea de criminalitate economico-financiara organizata a fost acoperita si protejata de politisti corupti din cadrul IPJ Prahova (citeste aici.), gestul primului procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Plo