Practici santajiste ale unor sefi impotriva sindicatului sindical

Abuzul în serviciu: o amenințare ascunsă în umbra sistemului

În adâncurile sistemului nostru, unde lumina dreptății abia mai pătrunde, se ascunde o amenințare sinistră. Abuzul în serviciu, o practică întunecată, care își întinde tentaculele peste cei care îndrăznesc să se opună. În acest labirint de corupție și manipulare, reprezentanții sindicatului sunt adesea victimele unui joc periculos, unde legea este folosită ca armă, nu ca scut.

Vocea celor neauziți

Emil Pascut, de la Sindicatul Diamantul, ne dezvăluie o realitate tulburătoare. Polițiștii care aleg să dezvăluie ilegalitățile comise de superiorii lor, încredințându-ne documente probatorii, speră că noi vom aduce aceste chestiuni în lumina publică și că le vom proteja identitatea. Însă, încrederea lor în sistem este aproape inexistentă. Dacă ar fi încurajați să vorbească și dacă s-ar simți protejați împotriva răzbunării celor acuzați, nu ar alege varianta de sesizare în ascuns a sindicatului.

Un apel la înțelegere

În acest context, este important să înțelegem corect motivul pentru care aceste dezvăluiri sunt făcute publice. Sindicatul Diamantul nu dorește să fie văzut ca un colector de reclamații anonime, ca o anticameră a organelor cu competențe penale. Nu suntem linia telefonică sau mesageria DNA sau DGA, nu suntem DGIPI și nici nu avem resurse pentru așa ceva. Rolul nostru de intermediar al unor dezvăluiri publice de la surse anonime este asumat doar în situații serioase și când considerăm că se impune.

Abuzul în serviciu: o realitate tulburătoare

Un exemplu concret de abuz în serviciu este cazul sefei de resurse umane de la IPJ Vaslui, care a abuzat de trei agenți de poliție, membri SPRD (Codreanu, Berica, Baciu), până când sindicatul a intervenit. Ulterior, s-a descoperit că mai erau încă alți șase agenți, victime ale aceluiași tip de comportament abuziv. Sefa SRU a încălcat de mai multe ori un text foarte clar dintr-o lege în vigoare, refuzând să le pună la dispoziție toate funcțiile vacante din unitate și din țară, astfel încât agenții să își poată exercita dreptul recunoscut de lege de a opta pentru oricare dintre funcțiile vacante și pentru care îndeplineau condițiile legale de ocupare.

Un apel la acțiune

Prin aceste dezvăluiri, dorim să contribuim la prevenirea apariției unor conduite abuzive similare, la alte structuri de resurse umane teritoriale, în special în condițiile în care IGPR manifestă o conduita laxă, de ignorare a unei conduite grave. De asemenea, dorim să arătăm un demers concret sindical de apărare a membrilor noștri, încununat de succes. Orice sindicat este în drept să își prezinte public, succesele, pentru a menține încrederea membrilor în competența și eficiența sindicatului.

Învățăturile din abuz

În special, agenții de poliție au de învățat din acest subiect. Ei sunt ce