Protest masiv împotriva exploatării litiului în Serbia: Cetățenii își împărtășesc îngrijorările

Belgradul înflăcărat: Proteste împotriva exploatării litiului

În inima Belgradului, străzile au fost inundate de un val de nemulțumire. Opozanții exploatării litiului au umplut centrul orașului cu un protest în masă, un strigăt de revoltă ce a răsunat în întreaga Serbie. În Piața Terazije, la ora 19.00, s-a desfășurat o acțiune de amploare, un dans al protestului sub deviza „Nu va fi nicio mină”. Organizat de mișcări ecologiste și susținut de opoziția pro-occidentală, protestul a fost un ecou al nemulțumirii populare.

Străzile Belgradului, un tablou viu al protestului

Pe strada centrală Kralja Milano, peste o mie de protestatari au format un val uman, un zid de nemulțumire. În mâini, fluiere și vuvuzele, steaguri sârbești și bannere cu sloganuri anti-exploatare. Atmosfera a fost animată de sunetele unor tobe, cu o scenă pregătită, ecrane și boxe care difuzau muzică. În acest timp, președintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat că a primit informații oficiale despre posibile pregătiri pentru o lovitură de stat în țară, asigurând cetățenii că astfel de planuri nu se vor concretiza.

Condiții de muncă extreme: Polițiștii protestează

Într-un alt colț al lumii, la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța, polițiștii protestează împotriva unor condiții de muncă extreme. Un model de program de lucru care demonstrează încălcarea flagrantă a drepturilor angajaților și efectele devastatoare asupra sănătății lor fizice și mentale a fost adus în atenția opiniei publice. Această rotație neobișnuită indică o programare care nu respectă cele mai elementare reguli de muncă, având drept consecințe directe stări crescute de anxietate, depresie, epuizare și stres în rândul polițiștilor.

Comunicare și transparență în Ministerul Afacerilor Interne

În cadrul Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.), o videoconferință fulger a fost organizată, un pas considerat de sindicaliști ca fiind o dovadă de transparență. Cu toate acestea, scepticismul și neîncrederea domină, având în vedere cultura de incompetență și neasumare care a dominat M.A.I. în trecut. Este nevoie de o schimbare fundamentală în abordarea recrutării și promovării cadrelor din M.A.I., pentru a asigura o comunicare eficientă și autentică.

Criza de ofițeri din Armata Română: Noi reguli pentru contractele militare

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a implementat recent modificări în normele privind încheierea contractelor pentru exercițiul profesiei de cadru militar, ca răspuns la criza de ofițeri din Armata Română. Noile reglementări permit acum și absolventelor Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” să semneze contracte cu MApN pentru o durată de 8 ani. Aceste modificări reflectă eforturile MApN de a eficientiza resursele umane și de a aborda criza de ofițeri din Armata Română, dar și de a asigura o stabilitate în rândul personalului militar în contextul provocărilor din regiune.

Sursa: IncisivdePrahova.ro