Recunoașterea Vechimii în Muncă pentru Directorii sub Contract de Mandat: O Inițiativă UDMR
În registrul general de evidenţă a salariaţilor, reglementat prin hotărârea Guvernului 905/2017, sunt raportaţi numai salariaţii, nu şi persoanele care prestează activitatea în baza unui contract de mandat. Această distincţie a produs o lacună în sistem, ceea ce a dus la nepăstrarea unei evidenţe a vechimii în muncă pentru această din urmă categorie. Iniţiatorii propunerii legislative au punctat că, în absenţa unei modificări legislative, persoanele care au îndeplinit funcţii de directori sub un contract de mandat sunt discriminat şi dezavantajat în raport cu salariaţii, în ciuda contribuţiilor similare la sistemul de pensii, asigurări de sănătate şi impozitul pe venit.
Contribuţia persoanelor care funcţionează în bază de contract de mandat este esenţială pentru sistemul public, iniţiatorii subliniind faptul că statul este principalul beneficiar al recunoaşterii vechimii în muncă a directorilor. Astfel, această recunoaştere este vitală pentru a permite angajarea acestora în sistemul public, unde experienţa şi competenţele lor sunt de un real folos.
Proiectul de lege propus vizează completarea legii 53/2003 – Codul muncii şi a Legii societăţilor 31/1990, introducând definirea specifică a contractului de mandat şi asimilarea remuneraţiei obţinute prin acesta la veniturile din salarii, cu toate consecinţele fiscale corespunzătoare. Acesta subliniază că munca prestată în temeiul contractului de mandat trebuie să constituie vechime în muncă şi prevede asimilarea directorilor, din punct de vedere al asigurărilor sociale şi contribuţiilor, la salariaţi.
Iniţiativa legislativă modifică de asemenea Legea societăţilor 31/1990, stabilind că directorii care lucrează în baza unui contract de mandat sunt asimilaţi salariaţilor, recunoaşterea astfel vechimii lor în muncă.
Proiectul de lege a fost depus la Senat pentru dezbatere, urmând ca decizia finală să fie luată de Camera Deputaţilor. Această iniţiativă legislativă reprezintă un pas înainte în asigurarea echităţii în tratamentul profesional şi recunoaşterea contribuţiilor tuturor cetăţenilor care muncesc, indiferent de tipul contractual sub care îşi desfăşoară activitatea.