Un ziarist în luptă cu absurdul legislativ
În inima Focșaniului, Vasile Aga își desfășoară activitatea ca ziarist și proprietar al televiziunii online „Totul pentru Patrie, Totul pentru Popor” (TPP TV), un canal cu o puternică notă culturală. Însă, în acest an, Aga a decis să își încerce norocul în arena politică, candidând ca independent pentru Camera Deputaților. În această încercare, a descoperit că legea electorală este construită astfel încât să creeze obstacole în calea candidaturilor independente.
Partidele și independenții: o luptă inegală
Partidele politice, în mod evident, sunt cele care beneficiază de pe urma acestei situații. Ele încurajează participarea candidaților independenți, dar în același timp, se asigură că aceștia nu au nicio șansă de succes. Conform sondajelor de opinie, politicienii sunt printre cele mai detestate figuri publice, iar această realitate nu face decât să amplifice dificultățile cu care se confruntă candidații independenți.
Întrebări fără răspunsuri
Vasile Aga a încercat să obțină lămuriri de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) cu privire la anumite prevederi absurde din legea electorală. Răspunsurile pe care le-a primit au fost, în cel mai bun caz, halucinante.
Logica absurdă a AEP
Încercând să înțelegem logica celor de la AEP, ne confruntăm cu o serie de răspunsuri absurde. De exemplu, la întrebarea lui Vasile Aga: „De ce nu am voie să mă promovez singur pe rețelele de socializare”, AEP răspunde că trebuie neapărat să plătească pe cineva să realizeze materialele electorale. Adică, pe pagina de Facebook a candidatului trebuie să scrie altcineva și să fie plătit pentru asta din banii ce se vor deconta! Motivul? Pentru că nu sunt banii celor de la AEP, ci bani publici!
Cheltuirea inutilă a banilor publici
Vasile Aga, într-o încercare de a înțelege această absurditate, a insistat și a întrebat de ce trebuie să plătească un terț pentru a-i face lui campanie electorală, în loc să fie lăsat să posteze singur pe pagina sa. Răspunsul AEP a fost unul aproape neinteligibil, care justifică cheltuirea inutilă a banilor publici, pe materiale care pot fi realizate de candidat, cu asumarea responsabilității sale pentru calitatea acestora.
Legea electorală: un instrument de fraudă?
Este evident că această lege electorală trebuie să fie modificată pentru alegerile următoare, deoarece ea lasă loc unor fraude masive, unor ficțiuni ce permit însușirea banului public de cei care candidează. Scopul final al acestora pare a fi să primească la decontare sume care pot fi umflate artificial, așa cum recomandă chiar AEP.
Sursa: Top Secret Craiova