Examenul care îți schimbă viața: Evaluarea Națională 2024
Într-o lume în care educația este cheia spre un viitor strălucit, peste 160.400 de tineri își încrucișează speranțele și visele, pregătindu-se să își măsoare cunoștințele în cadrul Evaluării Naționale 2024. Într-un decor de tensiune și emoție, acești absolvenți ai clasei a VIII-a își vor încerca norocul în 3.392 de unități de învățământ, transformate în centre de examen.
Reguli stricte și emoții înalte
În aceste zile de foc, accesul în sălile de examen este permis între orele 8:00 și 8:30. Fiecare elev trebuie să aibă asupra sa un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră. În acest decor de rigoare și disciplină, probele încep la ora 9:00, când elevii primesc broșura cu subiectele și hârtia ștampilată pentru ciorne.
Presiunea timpului și a performanței
În acest maraton al cunoașterii, fiecare probă scrisă are o durată de 120 de minute, timp în care elevii trebuie să își demonstreze abilitățile și cunoștințele. În acest timp, asistenții din sălile de examen vor verifica datele introduse de elevi. Pentru cei cu deficiențe de vedere, de auz și tulburări de neurodezvoltare, timpul de lucru poate fi prelungit cu maximum două ore.
Interdicții și sancțiuni
În aceste zile de foc, este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare, precum manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc. De asemenea, telefoanele mobile și instrumentele electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare sunt strict interzise. În plus, elevii nu au voie să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea.
Rezultate și contestații
Primele rezultate vor fi afișate în data de 3 iulie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 3 iulie și 4 iulie. Rezultatele finale vor fi afișate marți, 9 iulie.
Protecția datelor personale și admiterea la liceu
Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, este media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a.
Asistență și transparență
Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind desfășurarea Evaluării Naționale. Subiectele și baremul de corectare vor fi disponibile pe site-ul subiecte.edu.ro, în fiecare zi cu probă scrisă, începând cu ora 15:00.
Sursa: Realitatea.net