Sfantul Ioan de Kronstadt.

Un secret ascuns în inima României: Grădina Maicii Domnului

Într-o lume în care istoria și tradiția se împletesc cu misterul și credința, România își dezvăluie un secret străvechi, un titlu de onoare ce îi încoronează frumusețea și spiritualitatea: „Grădina Maicii Domnului”. Această denumire, încărcată de simbolism și reverență, a fost reiterată de două personalități marcante ale Bisericii Catolice, Papa Francisc în 2019 și Papa Ioan Paul al II-lea în 1999, în vizitele lor în țara noastră. Dar puțini sunt cei care cunosc povestea care stă la baza acestui apelativ.

Originea unui nume: Mănăstirea Bisericani

În inima județului Neamț, înconjurată de liniștea și frumusețea naturii, se află Mănăstirea Bisericani, locul unde a început totul. În anul 1499, Cuviosul Iosif de la Bisericani și ucenicii săi au început construcția unei biserici. Însă, într-o vreme tulbure, marcată de războaie și incertitudini, au fost nevoiți să renunțe la acest demers. În căutarea unui refugiu spiritual, au hotărât să plece în Sfântul Munte Athos, cunoscut și sub numele de „Grădina Maicii Domnului”.

Minunea din stejar: Apariția Maicii Domnului

În momentul plecării, o minune a schimbat cursul vieții lor. Fecioara Maria li s-a arătat într-un stejar, oprindu-i din drum. Din acel stejar, pe care credincioșii îl venerau adesea prin așezarea icoanei Maicii Domnului, le-a vorbit: „Nu mai mergeți la Muntele Athos, pentru că și aici este grădina Mea”. Astfel, România a devenit, prin cuvintele Maicii Domnului, „Grădina Maicii Domnului”.

Un simbol al credinței: Icoana făcătoare de minuni

În scorbură stejarului din care a glăsuit Maica Domnului, monahii au descoperit o icoană făcătoare de minuni. Pe acel loc sacru, a fost construită o bisericuță de lemn, un sanctuar al credinței și al reverenței. Rădăcinile acelui stejar se află și acum la Bisericani, într-o biserică nouă, sfințită de Patriarhul României pe vremea păstoririi sale ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, pe 3 octombrie 1999, la împlinirea a 500 de ani de la apariția Maicii Domnului.

Așadar, în inima României, într-un loc binecuvântat de divinitate, s-a născut povestea care a transformat țara noastră în „Grădina Maicii Domnului”. Un titlu de onoare, o mărturie a credinței și a spiritualității românești, care ne îndeamnă să privim cu ochi noi frumusețea și misterul care ne înconjoară.

Sursa: Realitatea.net